Noodopvang en maatschappelijke opvang
In de eerste corona effectenbrief is aangegeven dat er sprake is van een dreigende toename van het aantal aanvragen noodopvang als gevolg van de economischecrisissituaties. Een feitelijke toename zien we (nog) niet. Dit kan te maken hebben met een vertragend effect.
Al voor de coronacrisis waren er landelijk zorgen over toenemende (dreigende) dakloosheid. Het Rijk heeft daarom extra middelen (zg. Blokhuismiddelen) beschikbaar gesteld zodat gemeenten een aanpak kunnen uitwerken. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor deze aanpak. Het gaat daarbij om de mensen die niet in aanmerking komen voor zwaardere voorzieningen als maatschappelijke opvang of beschermd wonen, omdat ze wel zelfredzaam zijn. Voor deze groep gezinnen en economisch daklozen bestaan momenteel geen plekken om een half jaar te kunnen verblijven, tot rust te komen en vanuit daar te zoeken naar duurzame huisvesting.
De zogenoemde Blokhuismiddelen bieden voor de regio Amstelland een kans in het realiseren van passantenpensions. Diemen en ook de andere regiogemeenten zijn doordrongen van het belang om te komen tot een effectieve aanpak, ook in het licht van de coronacrisis. Er worden momenteel locaties gezocht waar passantenpensions gerealiseerd kunnen worden. Naast de opvang wordt ook ingezet op begeleiding bij het zoeken naar een woning.
Via de septembercirculaire worden extra middelen beschikbaar gesteld voor de aanpak en maatregelen bij het voorkomen en/of terugdringen van dak- en thuisloosheid. In de regio wordt bekeken of deze middelen kunnen worden gebundeld om effectief om te gaan met onder andere het realiseren van de passantenpensions.